SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
COVID-сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію: різниця між документами та як їх використовувати

Від сьогодні, 22 жовтня, українців не пускатимуть в транспорт міжобласного сполучення без підтвердження щеплення в формі COVID-сертифіката або Міжнародного свідоцтва про вакцинацію, або без негативного ПЛР/антиген тесту.

У чому різниця між COVID-сертифікатом та Міжнародним свідоцтвом про вакцинацію, яке значення має колір COVID-сертифіката, який термін дії кожного із документів та головне – де і як їх можна отримати, використовувати, роз’яснення від МОЗ далі. 

Що таке Міжнародне свідоцтво про вакцинацію і як його отримати 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це паперовий документ, який ви можете отримати у лікаря, що проводив вам щеплення, чи у свого сімейного лікаря, після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19.

У свідоцтві зазначено назву вакцини, її виробника, номер серії, кількість отриманих доз та дату щеплення. Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад. Міжнародне свідоцтво діє в країнах, уряди яких зобов’язалися дотримуватись Міжнародних медико-санітарних правил. Інформацію про  перелік країн, які визнають міжнародне свідоцтво про вакцинацію ви можете знайти тут tripadvisor.mfa.gov.ua. Перед поїздкою рекомендуємо також уточнювати цю інформацію на офіційних сайтах міністерств внутрішніх справ цільової та транзитних країн.

Підставою для видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію є повний курс вакцинації. 

Термін дії – 365 днів. 

Що таке COVID-сертифікат і як його отримати 

COVID-сертифікат – це захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг Дія або в мобільному додатку “Дія”. Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини, і тому існує: 

  • “Жовтий” СOVID-сертифікат – підтверджує  факт отримання 1-ї дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати
  • “Зелений” COVID-сертифікат – підтверджує факт отримання повної вакцинації і діє  365 календарних днів від дати останнього щеплення. Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двух доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac.

COVID-сертифікати можуть бути як внутрішніми, так і міжнародними. 

Внутрішні, відповідно до назви, діють тільки в Україні. Міжнародні є чинними як всередині країни, так і за кордоном. Наприклад, з міжнародним COVID-сертифікатом можна вільно подорожувати до щонайменше 43-х країн та користуватися ним всередині цих країн для входу на публічні заходи, до кафе, кінотеатрів і т.д. Це країни, які увійшли до Довірчої мережі е-здоров’я ЄС, список учасників розширюється щомісяця, їх можна перевірити за посиланням ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans/eu-digital-covid-certificate_en

В Україні ж – внутрішнім та міжнародним COVID-сертифікатом можна користуватися рівноправно. Але, щоб користуватися міжнародним, потрібно мати при собі також паспортний документ.

COVID-сертифікат можна не лише показувати зі смартфона, а також роздрукувати. Зробити це можливо самостійно за допомогою порталу державних послуг “Дія” id.diia.gov.ua, на якому спершу зареєструватись, вказуючи свій мейл та телефон, потім замовити послугу covid-сертифікат, зачекати від 15 хвилин до кількох годин, поки документ у форматі pdf буде створено і про це вам прийде повідомлення, потім завантажити файл. Його можна роздрукувати чорним на білому папері і пред’являти в такій формі або завантажити в телефон і показувати з екрану.

Джерело – Міністерство охорони здоров’я України

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.