SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Червоноград стане  локальниим туристичниим магнітом прикордоння і ще одним центром розвитку культурної індустрії, –  радниця прем’єр-міністра Валентина Москаленко

7 травня, на запрошення Червоноградського міського голови Андрія Залівського на шахту «Надія» прибули виконавча директорка Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин та радниця прем’єр-міністра Валентина Москаленко. Участь в цій робочій зустрічі також взяли народний депутат України Михайло Бондар та голова Червоноградської РДА Андрій Дяченко.

Як повідомили у Червоноградській міській раді, за підтримки Міністерства розвитку громад і територій стартувала робота над проєктом “Трансформація вугільних регіонів України (пілотні проекти Донецької та Львівської областей)”, який пройшов конкурсний відбір проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за кошти державного бюджету, отриманих від ЄС.

Одне з головних завдань цього проєкту – ревіталізація копалень. Відтак, в рамках його реалізації, буде розроблено техніко-економічне обґрунтування ревіталізації шахти «Надія», що у Соснівці та однієї з копалень смт Новодонецьк (Донецька обл). Також буде напрацьована Стратегія розвитку туризму Червоноградського району з урахуванням перспектив подальшої трансформації вугільного підприємства.

Відтак, в рамках візиту гості мали намір оглянути й оцінити інфраструктурні потужності копальні «Надія» та перспективи створення на її території туристичної локації. Директор шахти Ігор Пиляй ознайомив гостей із сучасним станом копальні, показав приміщення цехів, лазневий комплекс, відпочинковий майданчик поблизу озера.

До слова, на копальні, яку готують до ліквідації, досі працює 276 працівників (донедавна понад 1000), а впродовж півроку підприємство було відключене від електроенергії.

«Ми в цьому проєкті маємо розробити техніко-економічне обгрунтування для того, аби перетворити територію шахти на перспективний об‘єкт – туристичний центр, індустріальний парк або, за прикладом європейських міст, інтерактивний музей. Однозначно слід залишити і в повній мірі використати наземну інфраструктуру копальні. Тож, наразі, завдання №1 – розробити документацію і вписати цей об‘єкт в нову туристистичну мапу. Вірю, що всі ці заходи дадуть поштовх до формування нових векторів розвитку вугільних міст, зокрема створять передумови для трансформації Червонограда в локальний туристичний магніт прикордоння» – зауважила радниця прем’єр-міністра Валентина Москаленко.

«Для нас як Асоціації цей проєкт важливий ще й тим, що реалізовуватиметься і На Львівщині, і на Донеччині, що тільки посилить нашу співпрацю, започатковану у рамках Програми міжрегіонального співпробітництва «Змінимо країну разом», – наголосила виконавча директорка Асоціації Єврорегіон Карпати-Україна Галина Литвин.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.