SmartNews

головні новини Червонограда, Сокаля та регіону
Чергові зміни в нарахуванні субсидій від 1 травня: хто на грошову допомогу від держави не претендує?

Претендувати на отримання субсидій не можуть, зокрема, боржники та особи, що приховують реальні статки. Про це міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла в інтерв’ю виданню “Факти”.

За словами Лазебної, в оформленні субсидій відмовлять орендодавцям, які здають майно в оренду, але при цьому не декларують доходи. Також субсидію не призначать тим, хто здійснив одноразову покупку на суму понад 50 тис. грн.

“Ті, хто протягом року перед звернення за субсидією придбали земельну ділянку, квартиру, будинок вартістю понад 50 тисяч гривень, власники автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше п’яти років, боржники з оплати житлово-комунальних послуг, які заборгували понад 340 гривень”, – цитує видання слова Лазебної.

На субсидію також не можуть розраховувати сім’ї, де є повнолітні, які більше трьох місяців не платили мінімальний ЄСВ і при цьому перебували за кордоном без офіційного працевлаштування. Проте виключення становлять випадки, якщо людина перебуває за кордоном через догляд за дитиною, на лікуванні чи навчанні.

Субсидії також не призначають, якщо площа квартири перевищує 130 квадратних метрів, а площа будинку – більше 230 квадратних метрів. Обмеження не стосується дитячих будинків сімейного типу, прийомних та багатодітних сімей. 

Відмовлять у субсидії також сім’ям, в яких є боржник по аліментах.

“При цьому ми розуміємо, що все різноманіття життєвих ситуацій передбачити на рівні нормативного акта неможливо. І можуть бути індивідуальні випадки, коли сім’я потребує допомоги в оплаті ЖКП, але за деякими формальними критеріями є перешкоди”, – зазначила Лазебна.

Вона додала, що в таких випадках субсидія може призначатися за рішенням комісій.

Додамо, кабінет міністрів зобов’язав претендентів на отримання житлових субсидій подавати декларацію про доходи та витрати.

Про це йдеться в опублікованій на Урядовому порталі постанова Кабміну №420 від 14 квітня.

“У травні 2021 р. призначення житлової субсидії (у тому числі на наступний період) здійснюється лише після подання нових заяви про призначення та надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії”, – йдеться у документі.

Постановою Кабмін також розширив перелік джерел доходу, які враховуються для розрахунку середньомісячного сукупного доходу. Так, при призначенні субсидій враховуватимуться доходи від розміщення депозитів і дивіденди від цінних паперів.

Зазначається, що подати заявку та супровідні документи можна поштою або в електронній формі на сайті Мінсоцполітики, або у паперовому вигляді через структурні підрозділи з питань соцзахисту населення у райдержадміністраціях.

Відповідно до документу, особам, які звернулися за призначенням житлової субсидії у травні-вересні 2021 року, вона буде призначена з травня 2021 року. 

Зазначимо, що постанова вступила в силу з дня її публікації і застосовується з 1 травня 2021 року.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.