Без сосисок, але більше – сиру, риби, м’яса, круп. В усіх українських школах і садочках розпочали готувати за новими правилами та рецептами
В Україні за ініціативи першої леді Олени Зеленської розпочалася реформа шкільного харчування. Технологічні карти для оновленого шкільного меню розробляв кулінарний експерт Євген Клопотенко з командою. Заклади освіти мали тривалий перехідний період для адаптації нових вимог та їх впровадження. Й от із 1 січня в усіх українських школах і садочках розпочали готувати за новими правилами та рецептами.
Тож які норми харчування в закладах освіти зазнали змін?
З нових норм виключені ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
«Нове шкільне меню – це не лише про зменшення солі та цукру, це про пріоритети здоров’я дітей та про потенційно здорову націю. Наші діти мало рухаються, вживають забагато цукру та солі. І як наслідок, вже у підлітковому віці мають серцево-судинні захворювання та страждають на ожиріння», – говорить міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Відтак, Держспоживслужба опублікувала роз’яснення про нові норми харчування, які стали чинними з 1 січня 2022 року.
Про це написали на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Зокрема, в усіх шкільних їдальнях з 1 січня зобов’язані:
- зменшити кількість цукру у 2–2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
- збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі;
- зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60–80 г до 30–50 г;
- збільшити кількість м’яса птиці так, щоби протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;
- збільшити кількість молочних продуктів.
Особливості продуктів:
- приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
- картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
- відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна;
- салати треба заправляти перед видаванням;
- треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
- надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
- м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
- насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
- у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
- сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі; - заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
- питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
У шкільних буфетах заборонено продавати:
- солодкі хлібобулочні вироби;
- продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів;
- газовані напої, зокрема й солодкі;
- м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- непастеризовані соки та молочні продукти;
- каву;
- гриби.
“Держпродспоживслужба контролюватиме впровадження нових норм та дотримання санітарних норм закладами освіти. Ця реформа дуже важлива, адже її результати торкаються кожного з нас через здоров’я наших дітей”, – зазначає голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.
Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти на страви. Якщо ви раптом виявите порушення, то зверніться до адміністрації закладу, а в разі потреби – залиште скаргу через чат-бот у Telegram Держпродспоживслужби.
Упродовж минулого року МОЗ разом із партнерами провели велику роботу з впровадження реформи харчування у закладах освіти:
- змінили законодавство (набув чинності Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджені норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку);
- організували й провели регіональні форуми, зустрічі, практичні семінари для освітян й управлінців;
- запустили платформу про здорове харчування Знаїмо.
Джерело – МОЗ України
- «Пташки перемоги» доставлено на передову
- У Сокальській лікарні відкрили реабілітаційне відділення
- Червоноградський відділ ДРАЦС потребує спеціалістів – відкрито 7 вакансій
- Відстежувати рух маршруток у Червонограді можна у мобільному додатку
- Червоноградська міська рада отримала сервери, комп’ютери та інше обладнання для електронної приймальні.